Kereskedelmi csomagolás 2015-ben

 

kereskedelmi csomagolás

A díjtételek változásán, és a termékkörök bővítésén kívül fontos a kereskedelmi csomagolás kategóriájának változása.  

Mi is a kereskedelmi csomagolás?

A kereskedelmi csomagolás az elsődleges, fogyasztói, közvetlen csomagolás.

Lefordítva: akkor beszélhetünk kereskedelmi csomagolásról, amikor az adott termék már nem szorul további feldolgozásra. Az a csomagolás, amivel az adott termék legelőször “találkozik”, és ami már tartalmazza, óvja, a szóban forgó terméket. Egy energiaital esetében például maga a fémdoboz. 

A 2014-es, azaz a tavalyi év szabályozása alapján ezen csomagolások a következők lettek VOLNA: műanyag, papír, üveg, fém (pl.: boros üveg, sörös üveg, ásványvizes flakon, műanyag reklám táska).

 

Mi a konkrét változás?

2015. január 1-től, a kereskedelmi csomagolás részlegesen kivezetésre került, azaz már CSAK a fém csomagolás fog ebbe a kategóriába tartozni (pl.: energiaitalos doboz, sörös doboz). Aktuális díjtétele: 304 Ft/kg.

Példa: ha Ön 100 kg (a súly csak a csomagolásra, tehát a fémdobozra vonatkozik) energiaitalt importál/gyárt egy adott hónapban, 100 x 304 Ft, azaz 30.400 Ft termékdíjat kell fizetnie. 

 

 

A többi csomagolóanyag átkerült a sima csomagolószerek listájára, melyek díjtételeit megtalálja a következő linken: https://unibrillant.hu/letoltesek/

 

Kiket érint ez a változás?

Azon cégeknek rendkívül fontos, akik ezen csomagolószerek 1. belföldi forgalomba hozói. Kik ők? Akik importálnak, gyártanak.
Azaz, ha Ön például ásványvizet, üdítőket, alkohol terméket, energiaitalokat importál, vagy gyárt,
Önre vonatkozik ez a változás.

Mi történik akkor, ha nem Ön az 1. belföldi forgalomba hozó? Azaz, például egy nagykereskedelemből vásárol, és értékesíti tovább az üdítőket, energiaitalokat, stb.? Önre NEM vonatkozik ez a változás!
Megjegyzés: a kapott számlán, (jelen esetben a nagykereskedelemtől) fel kell, hogy legyen tüntetve egy számlazáradék, ami megfelelően informálja Önt, hogy a nagykereskedelem megfizette-e a termékdíjat.  

 

További hasznos információkért keressen fel minket: https://unibrillant.hu/kapcsolat/