Hétköznapi kérdésekre hétköznapi válaszok…

Termékdíj változás 2015

2014 decemberében, a környezetvédelmi termékdíj várható változásai miatt 2 megyében tartottunk előadást. A helyszínt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosította. Közel 160 cég képviseltette magát a rendezvényeken, különböző tevékenységi körrel (autókereskedő, fuvarozó, nyomda, élelmiszeripar, közlekedés, könyvelőiroda…stb), és még különbözőbb kérdéssel.

Előadásunk fő témája a 2015. január 1.-től várható változásokat boncolta ki, de a környezetvédelmi termékdíj alap szabályait is átbeszéltük az érdeklődőkkel, paragrafus felolvasásától mentesen, hétköznapi nyelven.

Az előadás során olyan kérdések is felmerültek, melyre nem garantált, hogy a hétköznapokban is hangsúlyt fektetünk, de mégis fontos.

 

A leggyakrabban elhangzott kérdések:termékdíj változás 2015

  1. Kérdés: „1000 literes fémtartályban importálunk kenőolajat, melyet később kimérve értékesítünk belföldön. Mi a teendőnk a fémtartállyal? Az is termékdíjköteles termék?”
    Válasz: „Az 1000 literes fémtartály hulladékgyűjtő edénynek minősül, meghaladja az űrtartalma a 300 litert, így nem termékdíjköteles termék.”
  2. Kérdés: „Nyomdai tevékenységgel foglalkozom, és az érdekelne, hogy 2015-től az általam megvásárolt nyomtató papír után is meg kell fizetnem a termékdíjat?”
    Válasz: „2015. január 1-jétől a nyomdai papír termékdíjköteles termék. Azon cégeknek kell megfizetni utána a termékdíjat, akik importálják, vagy gyártják a nyomdai papírt, azaz először helyezik forgalomba Magyarországon.”
  3. Kérdés: „Szappanokat is importálok. 2015-től már nem csak a csomagolás után kellesz fizetnem a termékdíjat?”
    Válasz: „2015. január 1-jétől a szappan is termékdíjköteles termék lesz. Tehát aki importálja, vagy előállítja a szappant, már nem csak a csomagolása után, hanem termék után is kell fizetni a termékdíjat. Díjtétele 11 Ft/kg.

FIGYELEM!környezetvédelmi termékdíj változás 2015
A díjtételek változása kiemelkedően fontos, az erről szóló táblázatot erről a linkről van lehetősége letölteni:https://unibrillant.hu/letoltesek/

2015. január 1-től már NEM a várható változásokról beszélünk, hanem konkrét változásokról. A nagy érdeklődésre való tekintettel, az előadássorozatunkat folytatjuk, melynek részleteit hamarosan közzé tesszük. Az termékdíj előadásainkról itt tájékozódhat: https://unibrillant.hu/szolgaltatasaink/termekdij-eloadas/