Kérdések és válaszok 2017-ben

Sok kérdés érkezik a környezetvédelmi termékdíj törvénnyel kapcsolatban. Számos tisztázni való kérdés üti fel a fejét bevallási időszakban, vagy a hétköznapokban is termékdíjat érintően. Segítünk Önnek tisztázni a kérdéseket azzal, hogy a nekünk feltett kérdéseket válaszokkal együtt publikáljuk.

Lássunk pár kérdést:

 

Kérdés: (Számlazáradék)

„Az törvény alapján nem vagyunk kötelesek számlazáradékot feltüntetni a beérkező kartondoboz után? Még azt sem hogy a termékdíj meg lett fizetve?”

Válasz:

2016. január 1-jétől az a cég, aki a csomagolószert importálja az országba, NEM KÖTELES számlazáradékot feltüntetni a számláján. Természetesen amennyiben valaki mégis feltünteti, ahogy eddig is, nem jelent problémát.


Kérdés: (Export)

„Külföldre értékesítés esetén sem kell már számlazáradékot feltüntetnünk?”

Válasz:

Nem kell. Az export tevékenységnél eddig sem volt kötelező a számlazáradék.


Kérdés: (Gépjármű átalány)

„Személyautókat hozok be Magyarország területére. Kötelesek vagyok a törvény alapján a termékdíj átalány megfizetését választani?”

Válasz:

Természetesen nem. Ez csak egy opció, mellyel a törvényhozók igyekeztek könnyíteni az adminisztrációs terheken.


Kérdés: (Visszaigénylés)

„Termékdíj átalány fizetek a behozott csomagolás után. 2016-tól lehetőségem nyílik a befizetett összeget visszaigényelni export esetén?

Válasz:

Nem. Termékdíj átalányt csak azon kötelezettek igényelhetnek vissza külföldre értékesítés esetén, akik gépjárműveket hoznak be az országba.


Kérdés: (Importálás)

“Mi az Európai Unió területéről hozunk be az országba termékeket. Ez is első belföldi forgalomba hozásnak számít, nekünk kell termékdíjat fizetni?”

Válasz:

Igen. Amennyiben a vásárlás Magyarország határain kívülről történik, akkor az termékdíjköteles tevékenységnek számít. Tehát első belföldi forgalomba hozatal, környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni!

 

Amennyiben kérdései adódnak IDE kattintva felteheti azokat!