Gépjárműveket érintő termékdíj törvény 2016-ban

Sokakat foglalkoztat, hogy ha behoznak az országba egy gépjárművet, akkor mi módon lehet teljesíteni termgépjármű_termékdíjékdíjköteles bevallását.

 

Eddig problémát okozhatott, ugyanis felvetődött a kérdés, hogy egy személygépjármű miért termékdíjköteles?

Lássunk egy példát:

Importálunk egy személygépjárművet. Ebben az esetben nem teljes gépjármű után fizetünk termékdíjat, hanem termékdíjköteles részei után, mint például: akkumulátor, elektronika, gumiabroncs, kenőolaj.

2016. január 1-jétől a törvényalkotók lehetőséget adtak egy kedvezőbb megoldásra, mely segít a bevallás menetében, illetve kevesebb adminisztrációval jár. Bevezették a termékdíj átalányt a gépjárművekre is.

A gépjármű importálók és gyártók most már választhatják ezt a lehetőséget. Ebben az esetben a törvényben megadott táblázatban vámtarifaszám és hengerűrtartalom alapján lehet kiszámolni, hogy az általunk behozott termék után mennyi termékdíjat kell fizetni.

Gépjármű átalány fizetés esetén, ellenben a többi termékdíj átalánnyal fizetéssel, visszaigényléssel is lehet élni a gépjármű külföldre értékesítése esetén.

De az csak egy lehetőség a gépjármű importáló és gyártó cégek részére, továbbra is választhatják az általános kötelezettséget.