„Zacskóadó”, mint új fogalom

A környezetvédelmi termékdíj már eddig is kapott pár becenevet, de ennek az új „gúnynévnek” a hátterében, a törvényben megfogalmazott módosítások állnak.

zacskóadó_termékdíj

Mire vonatkozik a „zacskóadó”?

A termékdíj egyik legnagyobb és legösszetettebb témaköre a csomagolás. Többen úgyis ismerik,mint csomagolási adó.

A csomagolás témakörén belül több termékről is beszélhetünk, például: fa raklap, műanyag rekesz, zsugorfólia, kartondoboz, befőttes üveg, sörös doboz, boros üveg…stb.

A „zacskóadó” legfőképp a termékek csomagolását foglalja össze, mint például: zsugorfólia, nejlonzacskó, karton doboz…stb.

Miért lett kiemelve?

A termékdíj törvény nem adta meg sokaknak a pontos választ arra, hogy az országba behozott termékek csomagolásának lebontása esetében ki is a valódi termékdíj kötelezett?

  • Talán az a cég, mely először behozza az országba, és leválasztja a termékről a csomagolást?
  • Esetleg az a cég, mely számlán is tulajdonosa a csomagolásnak?
  • Előfordulhat az is, hogy a hulladékfelvásárló cég?

A 2016-os változással igyekeztek pontosítani és választ adni e kérdésekre.

Tehát ha egy cég importál terméket külföldről, egy logisztikai cégen keresztül, és a logisztikai cég a csomagolást lebontja a termékről, akkor is kötelezetté válik, akkor is, ha csak a polgárjogi tulajdonosa, tehát nem számlán szereplő tulajdonosa Magyarországon belül.

Természetesen, ha a termékről a csomagolás nem kerül lebontásra, akkor az első értékesítésnél alakul ki termékdíj kötelezettség, ahogy eddig is.

Amennyiben kérdései merültek fel, IDE kattintva választ kap!