Gumiabroncs

A szóban forgó termékdíjköteles termék önálló termékként vagy jármű alkotórészeként és tartozékaként is díjköteles terméknek tekintendő. Tehát az új gumi légabroncs és az újra futózott is díjköteles termék.

Például a  Magyarországon begyűjtött használt gumiabroncs külföldön történő felújítását követően a felújított gumiabroncs Magyarországra történő behozatala esetén a felújítás során hozzáadott anyagmennyiség tömege alapján keletkezik a termékdíj kötelezettség..

 

 

Nézzük meg a termékdíjköteles termékeket és kivételeit:

Megnevezés Vámtarifaszám és Termékdíjtétel
HR, KN alszám (Ft/Kg)
Új gumi légabroncs kivéve: a 4011 50 00 alá tartozó termékeket
  1. 4011
57
Újrafutózott vagy használt gumi légabroncs; tömör vagy kisnyomású gumiabroncs, kivéve a 4012 90 30;    4012 90 90 alá tartozó termékeket
  1. 4012

Megtörtént eset:

Kerékpárok importálásával foglalkozó cégnek nem volt tudomása arról, hogy a gumiabroncs termékdíjköteles termék. Így bevallást sem készített, hiszen a kerékpáron nincs termékdíjköteles termék (amennyiben nem elektromos, és csomagolás nélkül érkezik).

Sajnos ezt a hiányosságot nem a cég vette észre, hanem az ellenőrző szerv és bírságot kapott. Ugyanis a kerékpárhoz tartozó gumiabroncs után nem fizette meg a termékdíjat, mint első belföldi forgalomba hozó.

Figyelem: amennyiben bármilyen jármű importálásával foglalkozik (személygépjármű, teherautó, motor, kerékpár…stb), vegye figyelembe a rajta található gumiabroncsot is a termékdíj bevallásánál, és megfizetésénél!