Termékdíj GY.I.K.

Ki lehet kötelezett?

Aki elsőként hoz forgalomba Magyarországon termék díjköteles terméket. Azaz importál, belföldön gyárt. Illetve érintheti azon vállalkozásokat is, akik exporttal foglalkoznak. Ebben az esetben az átvállalás és a visszaigénylés ténye merülhet fel.

Milyen termékekre vonatkozik a termékdíj?

A termékdíjköteles termékek csoportjának több kategóriája van, melyekről ezen a linken olvashat részletesen: https://unibrillant.hu/termekdijkonyhanyelven/termekdij-konyhanyelven/

Mikor kell bejelenteni, illetve bevallást készíteni?

A termékdíj törvényben előírt szabályok alapján a tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz a kötelezettséget. A termékdíj bevallást negyedévente kell benyújtani.

Hogyan kell a bevallásokat benyújtani?

A termékdíj bevallást kizárólag elektronikusan lehet benyújtani, az erre rendszeresített nyomtatványon keresztül, regisztrált ügyfélkapun.

Én is, mint a cég ügyvezetője, benyújtatom a bevallást?

Igen. Aki rendelkezik érvényes ügyfélkapus regisztrációval, és a képviseli az érintett céget, adhat be bevallást. DE! a termékdíj bevallást javasolt szakemberrel, termékdíj ügyintézővel elkészíttetni.

A könyvelőm készíti a termékdíj bevallásomat. Akkor nincs semmi dolgom ezzel kapcsolatban.

Amennyiben a könyvelő szakmailag is felkészült termékdíj tekintetében, akkor természetesen Önnek nincs további teendője. Viszont a környezetvédelmi termékdíj egy speciális adónem, külön szakmát igényel, és tapasztalataink alapján a könyvelők sem szívesen veszik át az ügyintézését.

Minden negyedévben be van adva a termékdíj bevallásom, van egyéb teendőm?

Igen. A termékdíj törvény írja elő, hogy a termékdíj bevallás fő alapja a nyilvántartás, melynek elemeit szigorúan szabályozza is.

Kerestem nyilvántartás sablont, de nem találok olyat, ami nekem is megfelelő lehet!

Termékdíj nyilvántartás sablon nincs. A kötelező tartalmi elemek természetesen megvannak, de minden vállalkozásnak, tevékenységből adódóan eltérő lesz a nyilvántartása.

Honnan tudhatom meg, hogy mennyi termékdíjat kell fizetnem?

Termékdíj kalkulátor