Július 1-jén életbe lépő főbb változások

2021. július 1-től változik a környezetvédelmi termékdíj törvény szabályozása a műanyag csomagolószer tekintetében. Ennek értelmében bizonyos műanyag termékek esetében változások lesznek, vagy nem használhatóak ettől az időponttól. Az alábbi részletek a 2011. évi LXXXV. törvényben olvashatók.

A legfontosabb módosítás, hogy a műanyag bevásárló-reklám táska fogalmát kiveszik a törvényből, és helyébe részletesebb kategóriákat határoztak meg, melyek a következő lesznek:

  • biológiailag lebomló műanyag
  • műanyag hordtasak
  • könnyű műanyag tasak (pl.: bevásárlótérben található műanyag zacskó, amelybe pékárut rakhatunk)
  • nagyon könnyű hordtasak (pl.:általában hentespultban találkozhatunk ezzel a csomagolással)

Miért volt szükség a törvénymódosításra?

Egyszerűen, környezetvédelmi okok miatt. A műanyag csomagolás használatát kívánják ezzel csökkenteni. Ezt tiltással, illetve termékdíj tételek emelésével próbálják elérni.

Mivel a változás leginkább a műanyag csomagolószer miatt volt szükséges, nézzük mi is az a könnyű műanyag tasak, ami eddig nem szerepelt a törvényben, mint meghatározás.

1. Anyagáram Termékdíjtétel
(Ft/kg)
2. Műanyag (a műanyag hordtasak kivételével) 57
3. Műanyag hordtasak a biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasak kivételével 1900
4. Biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasak 500

Fent olvasható díjtételek 2021. július 1-jén lépnek hatályba. Tehát az eddig 57 Ft/kg alá tartozó műanyag csomagolószereket 3 részre bontották és díjtételüket megemelték. A biológiai úton lebomló műanyagból készült termékdíjköteles terméknek meg kell felelni az MSZ EN 13432:2002 szabványnak, és ezt a gyártónak és forgalmazónak igazolnia is kell.

További hírekért, információkért kövessék a weboldalt.