Elektromos berendezések kategóriájának változása 2018-ban

2018-ban ismételten változik a termékdíj törvény, és a cégek számára sok esetben pozitív értelemben.

Tapasztalatok alapján, a legnagyobb fejtörést mindig az elektromos és elektronikai berendezések termékdíja okozza. A törvényalkotók 2018-ban viszont olyan változásokat vezetnek be, mely nem csak az adminisztrációs folyamatokat könnyítheti meg, hanem költség kímélőbb is.

Legfontosabb változás, hogy az eddig kategóriákra bontott elektromos berendezéseket, most már egy kategóriában találjuk. Az Európai Uniós irányelvek alapján lesz összhangban a termékdíj törvény is, tehát a termékek besorolása egyszerűbb lesz e tekintetben.

E változás következménye, hogy az elektromos berendezések díjtétele is összhangban lesz, tehát 57 Ft/kg, az eddigi 57,- 114,- és 304 Ft/kg termékdíj tétel helyett.

Javaslat: a mostani változások miatt érdemes a nyilvántartást frissíteni az új adatok alapján, valamint a vámtarifaszám listát is felülvizsgálni.

Gépjárművek esetében az elektromos autók után a termékdíj/termékdíj átalány 50%-t, míg a hibrid gépjárművek esetében a termékdíj/termékdíj átalány 70 %-át kell megfizetni.

 

Kérdései esetén keressen fel minket IDE kattintva.