Bevallási időszakban felmerülő tévhitek tisztázása

Mint a legtöbb adónemnél, a környezetvédelmi termékdíjnál is bevallási időszakban felmerülnek alapvető kérdések, félreértések, melyek tisztázása nélkül hiányosan vagy hibásan kerülnek a bevallások beküldésre.Tévhitek

Sajnos, a nem tudás nem mentesít a bírság alól, így nézzünk pár esetet, melyek a leggyakoribbak bevallási időszakban:

A nyilvántartás

Számos esetben előfordulhat, hogy a nyilvántartás hiányosan kerül kitöltésre. A nyilvántartásnak a tartalmi elemeit a törvény szabályozza, így ami attól eltér büntetési tételt képez. Éppen ezért érdemes, ha nem is minden hónapban, de minimum bevallási időszakban felülvizsgálni és szükség szerint frissíteni a nyilvántartásunkat.

Határidők betartása

A termékdíj bevallási időszak tárgynegyedév követő hónap  1-jétől 20-ig tart. Ez azt jelenti, hogy 20-ig a bevallás befizetésén kívül a termékdíj adót is utalni kell a NAV erre létrehozott számlájára. Adott esetben 1-2 napos csúszás is bírságot jelenthet.

Termékdíjköteles termékek ellenőrzése  

Bevallási időszakban érdemes minden termékünket átvizsgálni újra és újra, hogy bekövetkezett e esetleges változás, módosítás, vagy érkezett e új termék ami eddig még nem volt jelen nyilvántartásunkban.

Pl.: új csomagolóanyag, új elektromos termék, reklámanyag…stb.

FIGYELEM: amennyiben új termékkört (pl.: elektromos termékek, reklámhordozó, akkumulátor….stb) fedezünk fel, azt nem csak a nyilvántartásban kell feltüntetni, hanem a NAV felé is jelentenünk kell.

Ha kérdései adódtak, IDE kattintva felkeresheti munkatársainkat!