“Autókat hozok be. Miért vonatkozik rám a termékdíj?”

Sokszor találkozunk ezzel a kérdéssel, melyeket autókereskedőktől kapunk. Nézzük meg részleteiben, milyen esetekben, illetve milyen módon kell megfizetni a környezetvédelmi termékdíjat.

A gépjárművek termékdíját ugyanakkor, mint a többi termékdíjköteles terméket, belföldi forgalomba hozatalkor kell bevallani és megfizetni.

De mégis mi alapján kell ezt számolni?

  • a gépjárművek termékdíjas alkotórészeinek súlya
  • illetve termékdíj átalány esetén a járművek darabszáma lesz a termékdíj alapja

A termékdíj átalány választása az csak az adott tárgyév január 31-ig lehetséges. Mit is jelent ez? 2022-ben az adott cég járműveket hoz be, tehát 2022. január 31-ig meg kell tenni a bejelentést a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé, miszerint termékdíj átalány fizetést választ. Amennyiben erről a dátumról lecsúszik a kötelezett, akkor általános szabályok szerint kell folytatni a kötelezettséget.

Mi is az általános szabályok szerinti eljárás?

Ebben az esetben a gépjárművet szét kell szedni a termékdíjas alkotórészeire, és azok súlya alapján kell készíteni a bevallást. Nézzük, mik is ezek az alkotórészek:

  • gumiabroncs
  • akkumulátor
  • elektromos berendezések
  • kenőolaj

Ebben az esetben negyedévente kell bevallani és megfizetni a termékdíjat a járművek után.

Fontos: nem csak a személyautó tartozik ebbe a kategóriába, hanem (leegyszerűsítve) minden guruló, szállításra is alkalmas gépjármű (motor, bicikli, quad, golfkocsi, traktor, munkagép, teherautó…stb.)

Kérjen egyedi árajánlatot IDE kattintva, 12 órán belül válaszolunk Önnek!