A kiterjesztett gyártói felelősség

A parlament elfogadta a hulladékgazdálkodással összefüggő új szabályozást, mely a környezetvédelmi termékdíjjal is szorosan összefügg, valamint változásokat is okoz majd.

Az új szabályozás 2023. július 1-től lép majd életbe, mely alapjaiban változtatja meg a termékdíj és a hulladékgazdálkodás egyes feltételeit.

Mi is ez a kiterjesztett gyártói felelősség?

Rövidített ismert neve: EPR (angolul: extended producers responsibility). Elsődleges célja, hogy anyagi hátteret biztosítson a hulladék gyűjtéséhez és hasznosításához. A kötelezettséget a gyártó kollektíven vagy egyénileg teljesítheti.

Kire vonatkozik?

Belföldön gyártó cégekre, és a Magyarországra importáló gazdálkodókra, akárcsak a környezetvédelmi termékdíj esetében.

Milyen termékeket érint a felelősség?

Csomagolások, meghatározott egyszer használatos műanyag termékek, elektromos és elektronikai berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek, gumiabroncs, irodai papír, reklámhordozó papír, sütőolaj és zsír, meghatározott textil termékek, fabútorok.

Mint látható, sok kategória megegyezik a termékdíjköteles termékek körével, kivéve a kőolaj termékeket és a egyéb vegyipari és műanyag termékeket. Ezen kategóriákra továbbra is csak a termékdíj kötelezettség vonatkozik.

Hogy azonosítható a kiterjesztett gyártói felelősség alá tartozó termék?

A termékek 8 számjegyű KF azonosító alapján kerülnek majd besorolásra, mint KörForgásos termékek. A csoportsításról ITT olvashat részletesebben.

Mi változik a termékdíj szabályozásban?

  • változik a díjtétel, mert bevezetik az általános termékdíjtételt, melyből majd levonható lesz a kiterjesztett gyártói felelősség díja.
  • a termékdíj-átalány is változik
  • több adminisztrációs teher, két irányú kötelezettség teljesítés
  • megszűnik az egyéni és a kollektív hulladékkezelés rendszere
  • egyes rendelkezések, módosításra, vagy törlésre kerülnek

A végleges rendelet, majd július előtt realizálódik, addig is folyamatosan tájékoztatjuk Önöket a változásokról.