2014. július 1-től új fogalmak a termékdíj törvényben!

A jogalkotók ismételten új szabályozásokkal bővítik a környezetvédelmi termékdíj törvényt. Két fogalom bevezetése kerül majd sorra a törvényben és a végrehajtási rendeletben. Ez a láncügyleti szabályok és a termékdíj raktár.

Láncügyleti szabályok:

E rendszer kisebb könnyítést biztosít a gazdálkodóknak, amennyiben a következőképp járnak el. Nem kell megfizetni a környezetvédelmi termékdíjat, ha úgy értékesítenek belföldön termékdíjköteles terméket, egy másik belföldi gazdálkodónak, hogy a termék igazolt módon külföldi kiszállításra kerül, tehát exportra. Ennek két módja van: az első értékesítő külföldi címre fuvarozza az első értékesítő külföldi címre szállítmányként feladja Ha ettől elérő módon történik a termék átvétele, az már nem tartozik a láncügyleti szabályozás alá, és akkor meg kell fizetni a termékdíjat.

Termékdíj raktár: Két típusú termékdíj raktárat lehet működtetni: ipari termékdíj raktár kereskedelmi termékdíj raktár A raktárak lehetővé teszik majd, hogy itt a termékdíjköteles terméket termékdíj nélküli áron lehessen tárolni. Valamint, ha raktáron belül értékesítés történik, akkor sem kell a termékdíjat megfizetni. Tehát csak akkor keletkezik a termékdíj fizetési kötelezettség, ha a kitárolás belföldre történik. Mind két raktár esetében, csak olyan belföldi ingatlan jöhet szóba, melyet az adóhatóság előzetesen engedélyez.

 

A termékdíjraktár részletei itt találhatók: https://unibrillant.hu/termekdijraktar/